Светла
бира

Тъмна
бира

История на
бирата

Кои са
братя Прошек

Откъде
да
купя

Сувенири

Контакти

Светла Бира
“Братя Прошек’’

Colored Beer
Black Beer

Бутилка
500мл

Бутилка
330мл

Алкохол
5,5‰

Трайност
6 месеца

Алкохол
5,5‰

Трайност
6 месеца

Тъмна Бира
“Братя Прошек’’

Black Beer
Colored Beer

Алкохол
5,5‰

Трайност
6 месеца

Алкохол
5,5‰

Трайност
6 месеца

История
на бирата

1884г.

1942г.

2017г.

2021г.

Братята Георги (Иржи ) и Богдан (Теодор) Прошек – чехи по рождение, са основoположниците на съвременното пивоварство в България! През далечната 1884 година те изграждат собствена бирена фабрика, позната като „Прошеково пиво“, която по-късно бива удостоена със званието „Придворенъ доставчикъ„.

В близост до пивоварната, братя Прошек построяват и известната за времето си бирария „Дълбок Зимник“, със завидните за онова време 400 стола и 50 маси, все с бели покривки.

За да се улесни снабдяването с бира, те изградили подземен тунел между бирената фабрика и бирарията. Така буретата директно били търкаляни по естествения наклон на ул. “Сан Стефано„ до Дълбок зимник, където се сервирала възможно най-прясната наливна бира в София.

По случай 170 години от рождението на големия брат инж.Георги Прошек, бе възродена тяхната бира – приготвяна по стара чешка рецепта, която е строго пазена от наследниците им тайна. Бирата не може да се намери навсякъде, но пък трябва да се опита – задължително!

Кои са
братя Прошек ?

Фамилия Прошек – завинаги свързана с България.
Родените в градчето Бероун, Чехия, Георги (Иржи) Прошек (1847-1905) и Богдан (Теодор) Прошек (1858-1905) са забележителни личности, предприемачи, строители, общественици и революционери, избрали България за своя втора родина. Братята Прошек основават през 1878г. в София Първата печатница, по-късно наречена „Придворна„. Те са съоснователи на дружеството „Славянска Беседа“ и на Българското Инженерно и Архитектурно Дружество.
Layer 19
Layer 19
Layer 20
Layer 20
През 1884 г. братя Прошек построяват известната и първа в София бирена фабрика „Пивоварница Братя Прошекови“. Участват в проектирането и строежа на старата софийска ж.п.гара, Лъвов мост, Орлов мост, както и на пристанище Варна. Инж.Георги Прошек е бил близък приятел и съратник на Васил Левски и по негова идея е издигнат и паметникът на Апостола в София.
От любов към България братя Прошек се прекръщават и приемат български имена – Иржи става Георги, а Теодор-Богдан. Макар и кратък да е бил житейският им път, братя Прошек ще оставят завинаги дълбоки следи в историята на България.

Откъде да
купя

2021

Площад
“Братя Прошек”

1632 София

Address

GLADIUS AGENCY
420 West Kennedy Boulevard
Tampa, Florida 33606

Ready for the next level? Let's talk.

[email protected]
+994509900057

Follow Us

Made with  by Subhan Gahramanov